Aan de slag met het ontluchten van de verwarming

Het tikkende geluid van een verwarming kan soms erg vervelend zijn. Vooral wanneer u wilt gaan slapen is het niet fijn om constant geluiden in de leiding te horen. Het wordt veroorzaakt door luchtbellen in de leidingen. De temperatuur dan de verwarming loopt daardoor minder snel op. Om dit probleem te verhelpen kunt u zelf de verwarming ontluchten. A. van Tuijl informeert u graag.

Zelf verwarming ontluchten

Zelf aan de slag gaan met de verwarming bespaart u een hoop geld. Het is immers niet meer nodig om een team van professionals in te schakelen. Bovendien is het een klus die u redelijk snel zelf kunt klaren. Wel is verstandig dat u zich even verdiept in de werking van de radiator. Door middel van leidingen zorgt dit onderdeel ervoor dat uw huis opwarmt. In de wintermaanden is het zodoende heerlijk warm in huis. Soms komt het echter voor dat er teveel luchtbelletjes in de leidingen zitten. Dit zorgt voor oxidatie en minder warmte in huis. Door uw verwarming regelmatig te ontluchten voorkomt u dit vervelende probleem.

Gereedschap om te ontluchten

Er is niet veel gereedschap nodig om zelf een verwarming te ontluchten. In principe heeft u alleen een schroevendraaier, ontluchtingssleutel, een bakje voor het vocht en een handdoek nodig. Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op de klus. Zo is het handig om de radiator vantevoren alvast aan te zetten. De radiatoren dienen minstens 15 minuten op hun maximale temperatuur te functioneren. Op die manier circuleert namelijk het water in de verwarming en leidingen. Na ongeveer een kwartier verzamelt zich bij ontluchtingsventielen lucht.

Alle radiatoren ontluchten

Na het verwarmen is de volgende stap juist het verlagen van de kamerthermostaat. Zorg ervoor dat de circulatie van het water 10 minuten volledig stopt. Het zou kunnen dat meerdere verwarmingen last hebben van luchtbellen bij de leidingen. In dat geval is het verstandig om alle radiatoren in huis te ontluchten. Begin bij de verwarming die het dichtste bij de verwarmingsketel ligt. Sluit de kraan van de verwarming die u wilt ontluchten. Plaats vervolgens een bakje en een doekje bij het ontluchtingsventiel van de verwarming, en draai deze open met het ontluchtingssleuteltje. Waarschijnlijk komt er een aardige hoeveelheid water uit. Zodra u het water hebt opgevangen dient de kraan weer afgesloten te worden. Pas deze stappen toe bij elke radiatorkraan in uw huis.

Specialisten zijn niet meer nodig

Na afloop kunt u de thermostaat zelf weer op een fijne temperatuur zetten. Alles bij elkaar neemt het zelf ontluchten van de radiator een paar uur in beslag. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de hoeveelheid radiatoren in huis. Ook dient u de juiste benodigdheden bij de hand te hebben. Hoe dan ook is het inschakelen van verwarmingsspecialisten in dit geval onnodig. Komt u er onverhoopt toch niet uit? Uiteraard kunt u dan altijd alsnog een chauffage monteur van WT Heating inschakelen. Zij staan u graag bij.

Contactformulier