CV ketel leasen, kopen of huren?

Momenteel worden nog veel CV ketels verkocht om een woning warm te kunnen stoken en te kunnen voorzien van warm water. Een CV ketel kunt u kopen, leasen of huren. Kijk altijd eerst goed wat voor u de beste optie is.

CV ketel kopen

Als u ervoor kiest een CV te kopen is dit wel de voordeligste keuze als u dit op de lange termijn berekent. Daarnaast is het voordeel als u een ketel koopt dat u zelf kunt bepalen waar u dit doet en wat voor ketel u aanschaft. De ketel wordt uw eigendom en u kunt zelf kiezen of en waar u een onderhoudscontract afsluit.

Nadelen van zelf kopen

Nadeel van een CV ketel kopen is dat het een behoorlijke uitgave in één keer is waar niet iedereen het geld voor beschikbaar heeft. Daarnaast komen er ook ieder jaar kosten bij voor het onderhoud en schoonhouden waarmee u rekening dient te houden. Als u een ketel koopt dient u zelf een contract te regelen en af te sluiten en wordt dit niet voor u geregeld door een ander.

CV ketel leasen

Een CV ketel kunt u ook leasen. Dit staat ook bekend onder de naam huurkoop. In het geval van leasen huurt u de ketel voor een aantal jaar waarna u alsnog de eigenaar ervan wordt. De voordelen van een ketel leasen zijn dat u geen grote uitgave ineens heeft en er ook een onderhoudscontract bij inbegrepen is. Zo komt u nooit voor onverwachte kosten tussendoor te staan. De leasecontracten kunnen verschillen qua tijdsduur maar u ziet er veel van 5 jaar. Voor het leasen zelf betaalt u rente maar deze is aftrekbaar van de belasting.

Nadelen van CV ketel leasen

Nadelen van een CV ketel leasen zijn dat u niet zelf kunt kiezen welk merk en type ketel u wilt en wie deze komt installeren en onderhouden voor u. Daarnaast valt leasen op termijn ook duurder uit dan kopen.

CV ketel huren

Een derde optie als u op zoek bent naar een CV ketel is deze te huren. Ook voor deze manier geldt dat er voor- en nadelen aan verbonden zijn. De voordelen van huren zijn dat u niet in één keer een groot bedrag hoeft te spenderen aan de ketel. Daarnaast is er van tevoren duidelijk wat u per maand gaat betalen en als er reparaties nodig zijn komen daar geen extra kosten bij omdat u de ketel huurt. Ook krijgt u bij de ketel een onderhoudscontract.

Nadelen van CV ketel huren

Nadelen van huren is dat dit op den duur ook duurder is dan een CV ketel kopen. Evenals bij leasen heeft u geen vrije keus als het om het model of type gaat en wordt er voor u bepaald wie het onderhoud doet. Als dit u niet bevalt werkt dat natuurlijk niet prettig. Als u een eigen woning hebt met een gehuurde CV ketel en u uw huis verkoopt aan iemand anders dient u het contract aan de nieuwe eigenaar over te doen. Dit wil niet iedereen altijd en als dat niet kan dient u zelf het resterende deel van de huur nog af te betalen hetgeen extra kosten betekent.

Wat is de beste deal?

Wat de beste deal is verschilt per persoon en wat u belangrijk vindt. Staat de prijs voor u voorop en kunt u het aankoopbedrag in één keer betalen? Dan is kopen de beste optie, ook omdat dit per saldo het voordeligst is. Daarnaast bent u zelf vrij in uw keuze van ketel, contract en onderhoud.

Kijk wat voor uw situatie het beste is

Kunt u het bedrag niet in één keer ophoesten en gaat u voor een contract dat geregeld wordt voor u zodat u zelf nergens geen omkijken naar hebt en geen bijkomende kosten hoeft te verwachten? Dan is zowel leasen als huren een goede optie. Kijk welke mogelijkheid u het meeste aanstaat en vergelijk beide manieren met elkaar. Het is zeker ook wijsheid verschillende aanbieders en voorwaarden met elkaar te vergelijken en op voorhand offertes aan te vragen.

Bron: CV ketel Bedrijvengids