CV ketel vervangen of vernieuwen

Is uw CV-ketel aan vervanging toe? Een nieuwe CV-ketel is een dure aankoop maar wel één waar u niet zonder kan. Hoe kunt u zorgen dat uw investering het waard is en de CV-ketel daarnaast lang houdbaar is? En welke CV-ketel past daarnaast bij u of uw gezin? Onze loodgieter zet de opties op een rijtje.

Is mijn CV-ketel aan vervanging toe?

De houdbaarheid datum van een CV-ketel ligt meestal rond de vijftien jaar, daarna is het al gauw tijd om uw energieketel te laten vervangen of te vernieuwen door een installateur. Vaak zijn er dan al allerlei problemen die zich voor doen, zoals bijvoorbeeld storingen en een slechte ventilatie. Daarnaast heeft u misschien een oud model die niet meer past bij uw manier van wonen. Zo’n oude CV-ketel oftewel de Cr-ketel is één die niet goed isoleert en dus snel zijn warmte verloren laat gaan tot zo’n twintig procent. Dit is dus hoog in energieverbruik en zult u dus terug zien aan het einde van de maand. Het is dus belangrijk dat u een nieuwe ketel heeft die hoog in rendement is. De nieuwe ketel is die van de Hr-ketel, dit is een CV die honderd procent rendement heeft en dus geen warmte verliest. Dit bespaart in kosten en werkt daarnaast beter.

Optimaal rendement

Het aanschaffen, vervangen en installeren van een CV-ketel is prijzig maar het is nog duurder als u betaald voor energie dat u niet gebruikt. Het is dus belangrijk dat u een optimaal rendement behaald bij het vervangen of vernieuwen van uw CV, waarbij u alleen betaald voor hetgeen wat u verbruikt. Daarnaast wilt u zo min mogelijk betalen voor het onderhoud. Het periodieke onderhoud als het ontluchten regelt u desnoods zelf, maar reparaties voorkomt u liever. Dat betekent dat uw CV-ketel dus kwalitatief moet zijn zodat u kosten kunt vermijden met onnodige reparaties. Om een goede verwarmingsketel aan te schaffen moet u letten op het soort verwarmingsketel, of het een open of gesloten ketel is, wat de comfortwaarde is en wat het vermogen van de Cv-ketel is.

Een nieuwe CV, wat zijn de opties?

Bent u dus van plan uw CV-ketel te vernieuwen of te vervangen dan kunt u kiezen voor een aantal belangrijke opties. De ontwikkelingen rondom verwarmingsketels gaan snel, zo zijn er inmiddels meerdere soorten op de markt ieder met verschillende eigenschappen voor uiteenlopende woonsituaties. Hierbij wordt er onder andere gelet op het aantal personen dat in het huis leven, welke type woning het is, het bouwjaar van de woning en de grootte van het huis oftewel de gebruiksoppervlakte. Bij de opties kunt u kijken naar het type verwarmingsketel, of u bijvoorbeeld wilt huren of kopen en het niveau van comfort. Dit zijn belangrijke elementen bij het vervangen of vernieuwen van uw ketel.

Het is ook mogelijk om de cv-ketel te vervangen door een alternatief, zoals een warmtepomp, zonneboiler of een airco die ook kan verwarmen. Meer informatie leest u op de pagina alternatief voor cv-ketel.

Vr-ketel

Tegenwoordig zijn er aantal nieuwe types in CV-ketels met een bijbehorend rendement. Een Vr-ketel staat voor ‘verbeterd rendement’. Dit is een ketel met lagere prijzen maar heeft daarnaast ook een lager rendement, namelijk van negentig procent. Zo kunt u uzelf dus afvragen of zich dit uiteindelijk zal belonen bij het vervangen of vernieuwen van uw CV-ketel.

Hr-ketel

Daarnaast is er nu de nieuwe Hr-ketel, dit staat voor ‘hoog rendement’, dit is een van de gemiddelde prijzen en heeft een rendement van honderd procent. Dit is een veelgebruikte optie en is dan ook populair onder afnemers omdat hij rendabel is en ook nog eens goed is voor het milieu. Tot slot is er ook nog de Hre-ketel, dit staat voor ‘hoog rendement elektriciteit’. Deze valt in een categorie van hogere prijzen maar is ideaal voor de veelvuldige gebruiker. Deze nieuwe ketel verwarmt niet alleen het huis en het water maar is zelfvoorzienend in het opwekken van elektriciteit waardoor deze milieuvriendelijk in gebruik is. Voor mensen met een hoog energieverbruik kan dit een belonende investering zijn. Ga dus na wat voor type energieketel u zoekt bij het vervangen of vernieuwen van uw ketel.

Soort verwarmingsketel

Naast het type CV-ketel zijn er ook nog verschillende soorten verwarmingsketels die passen bij een voorbeeld woonsituatie. Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen een solo CV-ketel en een combiketel. De solo CV-ketel wekt alleen warmte op voor het centrale systeem, u zult dus hiernaast een boiler of een geiser nodig hebben om water op te warmen. Voor deze reden kiezen de meeste huishoudens dus ook voor een combiketel. Deze verwarmt dus niet alleen het algemene energiesysteem in huis maar daarnaast verwarmt de combiketel ook het water dat u verbruikt. Het loont zich dus om voor één systeem zoals de combiketel te gaan waardoor je en comfortabeler leeft en in meeste gevallen ook goedkoper uit bent omdat je niet te maken hebt met twee verschillende soorten systemen en dus ook geen extra installatie nodig zal hebben met een combiketel. Welk soort systeem kiest u bij het vervangen of vernieuwen van uw CV?

Voorkom problemen met goed onderhoud

Uw verwarmingsketel moet niet alleen lang houdbaar zijn maar moet daarnaast ook veilig zijn. U moet uw ketel dus ook laten controleren door een monteur. Als het onderhoud van uw verwarmingsketel niet goed is kan zijn kwaliteit verminderen en kan er zelfs een koolmonoxidevergiftiging ontstaan in huis. Vermijd daarom ongelukken en problemen met het onderhoud van uw CV-ketel. Met de vervanging of vernieuwing van uw ketel kunt u ervoor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten. De fabrikant zorgt dan voor een onderhoudsgarantie door de CV-ketel regelmatig te laten controleren door een professioneel installateur. Dit kan één keer paar jaar zijn of soms twee keer per jaar. De installateur zal als onderhoud onder andere controleren; de waarden van de gassen van uw CV-ketel, de afstelling, de ventilatie kwaliteit en de elementen van de installatie.

Prijzen

De prijzen van de installatie door een monteur van het vervangen of vernieuwen van een verwarmingsketel liggen vaak tussen de vijfhonderd en negenhonderd euro, dit is afhankelijk van het type CV-ketel. Over het algemeen geldt dat de prijzen lager zijn bij een lager rendement type verwarmingsketel. De prijzen voor een combiketel installatie liggen rond dezelfde prijsklasse. De prijzen die een monteur maakt bestaan uit de voorrijkosten, het verplaatsen en verwijderen van de oude ketel, materiaalkosten en de installatie door de installateur. Weet dus waar u op kunt rekenen bij het vervangen of vernieuwen van uw ketel.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Nu u alle opties op een rijtje heeft, is het wel zo fijn om de prijzen te kunnen vergelijken om een nieuwe CV aan te schaffen. U kunt daarom zonder kosten vrijblijvend offertes aanvragen bij een installateur om erachter te komen welke verwarmingsketel het best bij u past en wat de prijzen zullen zijn van de installatie door een monteur. Wij adviseren u de loodgieters van Cor van Meer te contacteren voor het vervangen van uw CV-ketel en het onderhoud ervan. Cor van Meer CV-service heeft ruime ervaring in installatie, reparatie en het onderhoud. Bij een offerte zullen de meeste installateurs een aantal vragen stellen over uw huidige situatie omtrent uw verwarmingsketel. Zo kan de monteur kijken welke nieuwe ketel beste overeenkomt met uw wensen en meerdere opties met elkaar vergelijken.

Contact