In de praktijk wil het nog wel eens voorkomen dat bouwwerken verzakken in de tuin. De schutting is niet meer solide, of een tuinhuis verzakt aan één zijde. Men heeft er soms geen erg in om een degelijke fundering aan te leggen en wat daarbij komt kijken. Door het toepassen van een eenvoudige handeling kan erger worden voorkomen.

Fundering voor bouwwerken in de tuin

Onder kleine tuinbouwwerken verstaan we:

  • Schuttingen
  • Carports
  • Tuinhuizen/ blokhutten
  • Tuinkamer / overkappingen

Dergelijke bouwobjecten in de tuin hebben een stevige fundering nodig om toekomstige verzakkingen tegen te gaan. Een fundering aanleggen voor kleinere bouwobjecten in de tuin is niet moeilijk gelukkig.

Hoe leg je een fundering aan?

Het gewicht van een bouwobject in de tuin, vooral in het geval van een tuinhuis of overkapping vraagt om een verdeling van het gewicht. De palen van het bouwwerk verdelen vervolgens het gewicht op de ondergrond. Palen worden via een betonpoer vastgezet aan de ondergrond. Betonpoeren op hun beurt vinden ondersteuning aan funderingstegels. Dit zijn tegels die geschikt zijn voor een hoge draaglast. De funderingstegel en betonnenpoer dragen zo samen het gewicht van het bouwobject.

Om de funderingstegel te plaatsen graaf je een iets breed gat in de grond waar de tegel geplaatst moet worden. Zorg ervoor dat de funderingstegel waterpas komt te liggen en plaats de betonpoer op de exacte positie waar hij moet komen te staan. Vervolgens vul je het gat op met betonmortel – volg hiervoor de bereidingswijze. In 15 minuten tijd is de betonmortel hard en kan de betonpoer gebruikt worden als verankering van het bouwobject.

Tot slot

Op deze wijze kun je een solide fundering aanleggen voor je bouwobject, ook op een zachtere ondergrond. Bereken vooraf hoeveel funderingstegels en betonpoeren je nodig zult hebben voor je bouwobject en bestel je benodigdheden bij voorkeur online, gezien het gewicht.